Tillgrepp

Det här med att bära dyra klockor i Stockholm verkar inte helt riskfritt ser man i media. Känns ju lite riskabelt att köpa en klocka för över 2 miljoner och sedan gå omkring med den öppet. Speciellt i Stockholm. Ja kanske i Malmö också och i en hel del andra orter i landet. De flesta börjar det kännas som numera.

Inte ovanligt

Acne, eller akne, båda stavningarna förekommer, är något som ofta drabbar unga, men även äldre kan få det. Det är en form av hudsjukdom som uppstår på grund av att de talgkörtlar vi har, inflammeras och då uppstår så kallade finnar. En del tror att finnar eller acne beror på att man sköter sin hygien dåligt, med så är inte faller. Acne kännetecknas av finnar och pormaskar och dessa brukar uppträda på olika platser på kroppen. Främst dyker de upp i ansikte, på bröstet och ryggen, där vi har de största talgkörtlarna.

Vem som helst kan alltså drabbas av acne, oavsett ålder eller kön. Det är dock vanligare att man får det när man befinner sig i tonåren. Detta eftersom att man då kommer in i puberteten. När det sker, så blir det även förändringar i hormonbalansen i kroppen. Det är könshormonerna som gör att det bildas med fett. Mer fett leder i sin tur till att mynningen på talgkörtlarna blir igentäppta. Så acne beror på hur mycket fett som produceras av talgkörtlarna. Acne är något som kan vara ärftligt.

Acne går att behandla på flera olika sätt. Dels går det att förebygga uppkomsten av det. Du ska inte tvätta dig överdrivet mycket, utan det räcker med en mild tvål. Det finns även olika ansiktstvättar, som passar för fet hy. Det är även bra att stressa mindre, dricka mindre kaffe, inte röka samt att då och då göra olika former av behandlingar så som peeling, eller ansiktsmasker. Den som lider av extrem svår acne kan få recept av läkare för behandling.

 

Ute

Sitta utomhus för avkoppling börjar det bli läge att göra nu. Om vi nu bortser ifrån att vissa dagar och stunder på dagarna känns det nästa olidligt varmt att vara ute i solen. Vilket är en kraftig kontrast hur man uppfattar vädret under en kalla årstiden. Eller om man uttrycker det mer allmänt, det blir aldrig det här riktigt perfekta vädret eller åtminstone inte så ofta för utomhusvistelse. Fast det är förstås inget hinder att plocka fram möblerna som skall stå utomhus.